Reklamfilm till företag

När vi säger reklamfilm, vad tänker du på då? Är det kanske ett viss varumärke eller en produkt vars reklamfilm som poppar upp? Hur många slogans kan du utantill? Hur många låtar kopplar du till en kampanj? Och hur många gånger har du känt en känsla (positiv eller negativ) för att just en viss reklamfilm har visats? Detta, vår vän, är reklamfilm! De sätter igång någon slags reaktion som slutar med att man gör en koppling till företaget och hjälper ett företag framåt mot att bli Top of mind.

Reklamfilmer skapar minnen, de berör och de gör avtryck. I texten nedan kommer du få en inblick i hur en reklamfilm faktiskt går till - och vad som är bra att ha med sig vid beställning av en reklamfilm.

Men först: Lite historia!

Reklamfilmens bakgrund

Att reklamfilm har varit en del av den digitala människans vardag är ingenting nytt. Och när vi skriver den digitala människan - ja då sträcker vi oss långt bakåt i tiden. Men inte alltför långt bak. Bara sisådär 100+ år. Reklamfilmer visades ändå innan biografernas filmer, under tidigt 1900-tal, och runt 50-talet började kommersiell TV (som hade reklamfilm såklart) ta form. Så ganska länge har vi blivit "utsatta" för reklamfilm ändå. Men även om vi fortfarande ser reklamfilm på TV och bio, så har nu den börjat sippra sig in på andra digitala ställen.

Reklamfilmens historia
reklamfilm nutid och dåtid

Reklamfilm: Nutid & framtid

Tänk hur många olika sätt det finns att se reklamfilm i dagens samhälle. De kan visas på stan, på din TV eller direkt din mobil. Rörlig reklamfilm finns överallt. Och den kommer inte att försvinna, åtminstone inte så som det ser ut nu. Fler och fler företag väljer att gå ifrån den traditionella marknadsföringen och satsar mer på rörligt material. Tänk hur mycket mer du får ut av att producera något rörligt, med en story eller budskap, än med en bild. Om nu en bild säger mer än 1000 ord - förstå då hur mycket en rörlig bild säger! För det är ganska många bilder under en väldigt kort tid.

Vem vet egentligen vart framtidens reklamfilm kommer att ta sig i för form, men något som vi är säkra på är att den kommer att utvecklas tillsammans med de digitala medierna. Förstå ändå hur snabbt gick med den digitala utvecklingen sedan smarttelefonerna lanserades? Möjligheterna är inte begränsade.

Några av våra reklamfilmer

Steg 1.

Att sätta en bra grund för din reklamfilm

Okej, du har nu bestämt dig för att ni behöver en reklamfilm - kul! Låt oss gå igenom hur själva processen brukar se ut när man ska köra igång. Allt som behöver göras, för att få fram en grym reklamfilm, är att gå igenom dessa bitar, först och främst:

· Budskap · Tonalitet · Målgrupp · Manus

Budskap

Att bara göra en reklamfilm ur tomma intet är inte att föredra. Det blir alltid ganska dåligt och konsumenterna kommer inte att hänga med. Därför är det extremt viktigt att tänka ut vad för budskap din reklamfilm ska ha. Handlar den om att få folk att få upp ögonen för just ditt företag (alltså varumärkesbyggande)? Eller handlar den om att få folk att köpa din produkt/produkter? Handlar det om att värva fler anställda? 

Vilket det än må vara, så är det viktigt att ha det klart för sig om varför du ens ska göra en reklamfilm till att börja med. Att, som skrivet, enbart bara göra en reklamfilm bara för att - hur bra tror du egentligen att den kommer att bli? Du vill ju inte kasta pengar i sjön. Tänker vi. Så vad är egentligen reklamfilmens budskap?

Målgrupp

Så - budskapet är fastställt. Men vem är det egentligen som vi vänder oss till i din reklamfilm? Ålder? Kön? Geografi? Yrke? Listan kan göras lång! Så länge du har koll på din målgrupp, så är det alltid enklare att jobba vidare och sätta tonaliteten i din reklamfilm.

filmbudskap och målgrupp
lacering

Tonalitet

Nu när budskapet och målgruppen är satta så är det dags att hoppa vidare till nästa steg: Tonalitet! Men vad menar vi då? Ton? Som i A-moll?  Nej, såklart inte. Men det visste vi ju att du förstod. Utan med tonalitet menas med vad vill du ha för tonalitet i din reklamfilm. Ska den vara humoristisk (tänk typ ICA-reklamfilmerna), seriös (Volvo känns ju ganska seriösa ändå), informativ (pensions-reklamfilmer), berörande (välgörenhetsorganisationer) och så vidare. Tonaliteten är vad som folk kommer att förknippa ditt företag med. Så ja, du ser - det är mycket att ha i åtanke innan man tutar och kör.

Manus

Den största och mest svåra biten i en reklamfilm: Manuset. Men det är alltid enklare att skriva ett bra reklamfilmsmanus om man har etablerat budskapet, målgruppen och tonaliteten. Då är det enda härefter som behövs är att skriva ner scener, karaktärer (om det ens behövs) och repliker. Om det enbart ska göras grafiskt, ja då behövs det egentligen mest ett bildmanus - ingenting i skrift. Så det beror ju, såklart, helt på vad du har för tonalitet. Och budskap. Och vilka du riktar dig till. 

Alla har olika tillvägagångssätt - och inget är varken rätt eller fel - man skriver (eller målar) sitt manus utefter omständighet och preferens. Men det är inte alltid så lätt som det låter. 

Att sätta tonalitet, målgrupp, budskap & manus till reklamfilm är vad vi gör bäst! Kontakta oss idag så kör vi igång!

Placering

Som vi skrev i början, så har den digitala eran utvecklas så pass mycket att vi konstant får se reklamfilm på olika håll. I detta stadie är det ganska viktiga beslut som tas. Vart ska din reklamfilm visas? Ska den visas på sociala medier? Eller kanske vid reklampauser på TV? Beroende på vad du har satt för målgrupp blir placeringen ganska avgörande. Tänk dig själv, om du skulle vara ditt företags målgrupp - vilka medier befinner du dig på där du skulle kunna se er reklamfilm?

Steg 2.

Produktion av reklamfilm

När allt grovarbete äntligen är gjort, så är det dags för produktion av reklamfilm! Beroende på vad för slags reklamfilm som ska göras så är det lite olika processer. Ska den spelas in med skådespelare/personal (fysiska människor helt enkelt)? Eller ska den göras grafisk och är inte alls i behov av en kamera, för den delen? Eller ska de kombineras ihop? Ska den enbart göras grafiskt, ja då är det bara att hoppa vidare till nästa steg - för nu ska vi prata lite om en fysisk reklamfilm.

När man producerar en reklamfilm (alltså spelar in) så behövs det några beståndsdelar för att det ska fungera felfritt:
Manus, Personal/Inspelningsteam, Personer framför kameran och budget.

Som tur är så har vi koll på allt detta, men vi går ändå igenom stegen - för att du ska förstå varför dessa är viktiga för din reklamfilm. Men vi skippar manus, det har vi ju precis gått igenom.

Kolla in våra tidigare arbeten här

Personal/Inspelningsteam

"There is no I in team" - och det stämmer! Ingen klarar av, på egen hand, att spela in en hel reklamfilm. Eller kanske en person skulle kunna klara av det - och få ett bra resultat. Annars tippar vi på att det skulle bli en reklamfilm i ganska dålig kvalité. Så det är alltid enklare att ha en drös med kompetenta människor, som är specialister på sina områden och kan bidra med den bästa kvalitén för just din reklamfilm.
·

Personer i din reklamfilm

Vem ska egentligen stå framför kameran? Ska det vara en betalda skådespelare eller ska någon från ditt företag bli nästa filmstjärna? Beroende på vad manuset säger och vad dina ambitionsnivåer är, så avgörs allt beroende på.
·

Budget

Dessvärre är ingenting gratis. Och vill man vara på topp så kostar det. Men istället för att fokusera på det negativa, så tycker vi att vi ska vända på det istället- och tänka på vad det hela kommer att generera i. Så siffror hit och dit, det spelar ingen roll. Det viktigaste är egentligen hur slutresultatet kommer att se ut för din reklamfilm. Men att sätta en bra budget är att föredra, för att få ut ett bra resultat utefter idé och målsättning.

Det första steget, för att ta reda på denna fråga, är helt enkelt att ta kontakt med oss. Så ser vi till att hjälpa dig framåt mot en reklamfilm som möter dina behov!
·

Steg 3.

Efterbearbetning

Man säger oftast att en film skrivs två gånger - en gång vid manusbearbetningen - och sedan den andra gången i efterbearbetnings-stadiet. Likadant gäller när vi pratar om reklamfilm. Men vad menas egentligen med efterbearbetning? Jo, det är så att det är i denna process som reklamfilmens alla små klipp, ja, de "klipps" ihop. Detta är oftast den process som tar längst tid. Men också den tiden som verkligen visar hur slutresultatet av reklamfilmen kommer att bli tillslut. En mycket spännande process, om du frågar oss.

efterbearbetning av reklamfilm
Premiär av din reklamfilm

Steg 4.

Publicering - Reklamfilmen har premiär!

Let's bring the popcorns! Reklamfilmen är äntligen redo - och redo att slussas ut i världen. Beroende på vad som sattes i planeringen om vart din reklamfilm ska visas, ja det är helt enkelt, där den kommer att visas.

Bredbandsval
Grythyttan
Partykungen
Teknikdelar
XL Bygg
Mekonomen
MBilar Group
Elon
Sortera
CareofBeds
Ingelsta Kalkon
Stadium Outlet
Fiskarhedenvillan
Jägersro