Ljudproduktion

Att skapa produktioner i form av ljudproduktion är något som vi är specialister på. Vi har skapat allt mellan små ljudfiler som ska användas på radio till större ljudprofiler.

Vi är ett skönt gäng som sitter i och skapar allt mellan film- och ljudproduktioner i Västerås - och kan vara din nästa vapendragare. Kontakta oss idag!

Vad innebär en ljudproduktion?

Kort och gott innebär en ljudproduktion en inspelning, och mastering, av ljud. Det kan röra sig mellan alla olika typer av produktioner, som en musikinspelning eller inspelning av ljud till en film. Så ja, allt mellan högt och lågt, tjockt och smalt.

gammal mikrofon

Ljudproduktionens bakgrund

Det är många som tror att Thomas Edison var först med att spela in ljud med sin fonograf. Men vid ca 20 år (år 1875 för att vara exakt) innan var det faktiskt någon annan som hann före: Edouard-Léon Scott de Martinville (hur coolt namn förresten?). Han uppfann ett sätt att etablera vad just ljudvågor var i form av en fonautograf. Snarlikt namn som Edisons, i stort sett samma syfte som Edisons, bara 20 år före. Den spelade in, eller ja, kanske mer registrerade ljudvågorna, med hjälp av en tratt som, som "skrev" in på en cylinder.

Vi tycker att det är ganska skönt att vi inte behöver "lyssna" på sånt ljud längre. Nu kör vi lite mer avancerade grejer.

Vilket är där vi kommer in!

Några av våra ljudproduktioner

De olika stegen i en ljudproduktion

Man kan tro att det är en enkel bit, att skapa en bra ljudproduktion. Men faktum är att det ligger extremt mycket tankekraft och jobb bakom varje produktion. Det är så många bitar som ska falla på plats för att det ska bli en symfoni för öronen, oavsett vad det är för ljudfil som du lyssnar på. För att det ska bli en symfoni, så krävs det att man jobbar igenom alla fyra stegen med noggrannhet och precision. Precis så som vi på Streamline alltid gör. Kika igenom de fyra olika stegen nedan!

Steg 1 - Förstadiet

Här sitter vi och spånar idéer, hur vi ska gå tillväga och vad de potentiella lyssnarna kommer att vilja lyssna på. Beroende på produktion sätter vi tonaliteten, tempot och vad för instrument som ska användas (eller om det ens ska användas) och vad för utrustning vi behöver. Själva konceptet sätts och manus skrivs, för att få fram den bästa idén möjligt. Här ser vi till att din ljudproduktion blir så bra den bara kan bli och ser till att bolla idéerna med dig under förstadiets gång. 
·

Steg 2 - Inspelning / Ljudupptagning

Let the fun begin! Här kommer grunden i ljudproduktion - inspelning. Det hela säger nog sig självt, men låt oss förklara i korta drag ändå vad detta steg innebär. Vi spelar in ljudet med bra utrustning (ej fonautografer) som ser till att ljudet får toppkvalité och gör det enkelt för oss i nästa stadie.
·

Steg 3 - Mixing

I mixing-stadiet sätter vi ihop alla ljudfiler (inspelningar i olika former) och optimerar dem. Vad som menas med mixing är att vi justerar ljudfilernas volym och lägger på andra diverse justeringsbitar som optimerar ljudfilernas kvalité. Ett extremt roligt, tidskrävande och kreativt stadie i en ljudproduktion. Och även om det är kul att spela in, så är det ändå vid mixer-bordet som själva magin händer. Och det, vår vän, kan vara riktigt tillfredsställande att uppleva.
·

Steg 4 - Mastering

Det sista stadiet i en ljudproduktion: mastering. Alla ljudfiler klumpas ihop och blir till ett spår - i form av en ljudfil. En mastering-fil. Här krävs ännu mer precision, än vid mixing-stadiet, eftersom att det är här som det ska bli en enhet för att det ska låta bra. Och det behövs kompetenta människor som mastrar ihop ljudet. Men, som tur är så har du hittat till rätt, kompetent, företag som skapar, spelar in, mixtrar och mastrar ljudproduktion (mitt i centrala Västerås): Streamline Studios.

Person sjunger
Teknikdelar
Partykungen
Ingelsta Kalkon
Mekonomen
CareofBeds
Grythyttan
Sortera
XL Bygg
MBilar Group
Stadium Outlet
Bredbandsval
Jägersro
Fiskarhedenvillan
Elon